Dit jaar was Flevoland gastheer van de nationale viering van de Bevrijding op 5 mei. Het feest werd in Almere gevierd. Thema: Vrijheid geef je door. Ook bij de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam, op 4 mei, was de provincie betrokken: Flevolandse scouts waren behulpzaam bij de kranslegging, en Lelystadse schoolkinderen legden bloemen rond het monument. Wij, Corine en Tom, hebben tientallen verhalen passend bij het thema Onderdrukking, Verzet, en Bevrijding. We zetten elk samenvattingen van vijf verhalen op papier en stuurden dat naar twee stafleden van de Provincie. We werden uitgenodigd voor een gesprek, en hier vloeiden meerdere afspraken om verhalen te vertellen uit voort. De provincie had het plan om 8 ‘Vrijheidsinterviews’ over genoemd thema te laten maken, op televisie uit te zenden door Omroep Flevoland. Daarvoor werden inwoners uit meerdere woonplaatsen in de provincie, vrouwen en mannen, jongere en oudere, gevraagd.

Op 16 april werden ook wij, maar dan als duo, een middagje geïnterviewd door Dolores Leeuwin, ook bekend als de vroegere presentator van het TV-programma Klokhuis, met een team van regisseur, cameraman, en geluidstechnicus bij zich. De 8 interviews, gecomprimeerd tot 7 minuten elk, werden volgen een carrouselformule uitgezonden van 24 april t/m 3 mei. De interviews zijn op het Youtubekanaal van de Omroep te zien en te horen. De URL is www.youtube.com/user/omroepflevoland. Dan krijg je een invulschermpje om een zoekterm in te vullen. Gebruik daarvoor de term vrijheidsinterviews en je kunt kiezen welke van de acht je wilt zien en horen.

Op donderdag 18 april bezochten wij obs de Sluis in Lelystad, en vertelden in groep acht elk een persoonlijk verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Corine over haar herinneringen aan het Jappenkamp, ik over de razzia van de Duitsers in ons dorp Pijnacker, waarbij ze ons huis binnendrongen op zoek naar mijn vader. Corine had voor de leerlingen een doos met lepels en een schaal ‘blubberpap’ meegenomen, een pap gemaakt van sagomeel vermengd met houtzaagsel, die zij, haar moeder, en haar tweelingzusje drie-en-een half jaar van de Jappen te eten kregen. Ik had een maquette van ons rijtjeshuis gemaakt. Als je het dak eraf lichtte, kon ik laten zien waar mijn vader, zonder dat wij kinderen het wisten, verstopt zat. De Duitsers vonden hem niet, noch zijn wapens. We werden bestookt met vele vragen. We vonden de reacties indrukwekkend. Op 3 mei werden wij nog eens geïnterviewd, maar nu met heel andere vragen, en op Radio Flevoland. Zo werden deze dagen in april en mei ook voor ons heel bijzonder. Heel veel mensen in Flevoland hebben zich ingezet om van de herdenking en viering van 4 en 5 mei iets bijzonders te maken. Ze deden dat namens de organisatie of instelling waarvoor ze werkten, of als vrijwilligers, in wat voor hoedanigheid dan ook. Wij vonden het bijzonder dat Commissaris van de Koning Leen Verbeek al die personen (of bijna allemaal?) begin juni een prachtige, veelkleurige bedankkaart stuurde. “(…) Met groot enthousiasme is er door velen met een overvloed aan activiteiten toegewerkt naar deze dag. Ook uw bijdrage is niet onopgemerkt gebleven. Via deze weg wil ik u hartelijk bedanken voor uw inzet om de Nationale Viering van de Bevrijding 2019 tot een onvergetelijk succes te maken!” Ook wij ontvingen zo’n kaart. Wat leuk, en we hadden aan onze activiteiten zelf al zoveel plezier beleefd!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan