We vertellen al jaren scheepvaartverhalen op de Bataviawerf, gewoonlijk twee, soms drie dagen in de schoolvakanties of op speciale dagen, zoals de Bataviadag en de Piratendag. Het eerste verhaal is gewoonlijk om 11 uur, en het laatste rond 15 of 16 uur. Inmiddels hebben we tientallen verhalen op onze repertoires staan. Sinds de Kerstvakantie hebben we op de volgende data opgetreden: 20 en 27 februari, en op 24 resp. 29 april. We kijken de filmzaal rond, schatten in welk verhaal het beste bij het publiek, van dit moment, past, en steken van wal. Gemiddeld vertellen op zo’n dag 4 à 7 verhalen aan groepjes en groepen van drie tot 50 mensen, meestal een mix van jong en oud. Vaak zijn er ouders met kinderen van verschillende leeftijden, of grootouders met kleinkinderen. Dan houden we bij de keuze van een verhaal in de eerste plaats rekening met de kinderen.

  Het VOC-schip Batavia dat op zijn maidentrip in 1629 op de kust van Australië verging. Corine vertelt graag het noodlottige verhaal over Lucretia van Meijlen, één van de weinige vrouwen aan boord. Deze foto is van de replica op schaal 1:1 die in Lelystad onder leiding van initiatiefnemer en scheepsbouwer Willem Vos gerealiseerd werd. Tegenwoordig maakt de Bataviawerf deel uit van Erfgoedpark Batavialand, waartoe ook het voormalige Nieuwland Erfgoedcentrum (het museum over de inpolderingen) en RCE-Scheepsarcheologie behoren.

MEER OVER HET VERTELLEN VAN VERHALEN

De ‘zaal’ beïnvloedt zowel de keuze van het verhaal, als het taalgebruik dat we bezigen. Een enkele maal adviseren we ouders dat een al gekozen verhaal beslist niet geschikt is voor hun kind. De eerstvolgende keer dat we hier gaan vertellen is op 29 juni, de jaarlijkse Bataviadag. Op 31 augustus is er de jaarlijkse Piratendag, wanneer vele vrijwilligers van de werf, maar ook veel bezoekende kinderen, als piraat verkleed komen. Corine houdt niet van piratenverhalen, maar Tom wel. Hij heeft er een aantal op zijn repertoire waarin hij historische wetenswaardigheden heeft verwerkt, ook, afhankelijk van het publiek, de gruwelijkheden die piraten soms begingen. Wie vaak een Openbare Bibliotheek bezoekt, zou eens in de catalogus naar piratenboeken moeten zoeken. Je zult verstelt staan van de enorme aantallen piratenboeken en -boekjes die in de loop der jaren verschenen zijn. Het aantal kleurige prentenboeken en – boekjes voor jeugdige lezertjes loopt in de tientallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan