Tijdens het jaarlijkse zangweekend op Schiermonnikoog met de zangers & musici Ankie van der Meer en Nanne Kalma is de zaterdagavond altijd een bonte avond, ingevuld door de deelnemers. Het zingen begon op vrijdagavond, nadat iedereen zelf ergens iets gegeten had. Wij, Corine en haar dochter Iris, en ik, zorgden voor onszelf in het huisje dat we gehuurd hadden. Dit jaar was het thema ‘Schone Zee’. Hoewel dit thema al in de voorpubliciteit genoemd werd, kreeg het een extra lading door de ramp met het containerschip MSC Zoë: Dit schip verloor in een storm vele tientallen slecht gezekerde containers geladen met allerhande handelswaar, verpakt in vele kubieke meters plastic verpakkingsmateriaal en allerlei kunststof opvulrommel. Uiteraard werd er op de zaterdagmiddag door de deelnemers aan het weekend eerst op het strand aangespoeld en naar de duinen gewaaid plastic en andere troep geraapt, en dat in een bijna-storm! Die avond, tijdens de bonte avond ‘Aangespoeld op Schier’, was het de beurt aan de deelnemers om hun kunsten te vertonen. Een zeer gevarieerd geheel van acts werd gepresenteerd door Nanne. Corine en ik vertelden elk een verhaal, passend bij het thema ‘Schone Zee’. De titels van de verhalen:

[i] ‘De bron in de bergen’ (Corine, een aangrijpend verhaal uit Congo met als moraal “Misbruik de rivier niet als open riool!” [ii] ‘De kleine visserman en de rijke Amerikaan’ (Tom, een verhaal uit Mexico, met als moraal: ‘Wie de zee leeg vist, doodt de zee’.

  Foto 1. Wat een mooie strandpaal! Aan de vloedlijn ligt weinig ’troep’ uit opengebeukte containers…

  Foto 2.Iris pauzeert even voor een foto! Hoe dichter bij de duinen en de begroeiing met helmgras en duindoorn, hoe meer plastic en ander afval van het containerschip MSC Zoë we vonden.

  Foto 3. De oogst na een paar uur troep rapen.

  Foto 4. Nanne & Ankie zingen een lied voor.

  Foto 5. Een couplet van ‘Het Mooie Woorden Lied.

  Foto 6. De deelnemers zingen het lied aandachtig en uit volle borst mee.

Foto 7. Maandagmorgen: we wachten op de bus naar de veerboot van rederij Wagenborg. Een laatste blik op typerende gevels.

 

  Foto 8. Op de veerboot naar Lauwersoog maakt Tom in de regen op het autodek een selfie in de zijspiegel van een vrachtauto. Daarna gauw naar binnen!

Zo’n zangweekend met Ankie en Nanna is voor ons altijd een belevenis! Voor de zondagmiddag mogen deelnemers hun lievelingslied van een vorige keer opgeven. Soms wordt ons bij de koffie gevraagd, zoals Corine dit keer gebeurde: Vertel mij alsjeblieft dat verhaal van een paar jaar terug nog eens. Het ging over … En dan volgt er een herinnering aan een fragment of een gebeurtenis of een plek. Ga ook maar eens! Je vindt de website van Nanne & Ankie wel op internet. Dan kun je een mailtje sturen en ze zetten je op verzendlijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan