Agenda

2019

01-01-2020. VERTELKALENDER 2019 van Corine & Tom

Kalender vanaf jan. 2019, voor zover bekend op 26 juli 2019.

LET OP: De data in deze tabel lopen terug tot begin januari.2019. Om deze beginregel bovenaan te krijgen, is een datum in de toekomst gekozen: 01-01-2020.

__________________________________________________________________________________________________

28-09-2019 Landelijke Ontmoetingsdag voor vertellers

Deze ontmoetingsdag wordt georganiseerd door de landelijke Stichting Vertellen en gehouden in Culemborg, op loopafstand van het NS-station. Wij zijn participant van deze stichting, hebben er ook veel aan te danken, ook voor onze professionele groei, en gaan al jaren naar deze inspirerende ontmoetingsdagen.

01-09-2019 Eerste Noordelijke Verteldag te Easterein

Dit is een besloten bijeenkomst voor vertelkringen en ʹlosseʹ vertellers uit de regio ‘Noord‘. Met o.m. een voorstellings- en kennismakingsronde met wetenswaardigheden per groepje, en een storyslam.

31-08-2019 Jaarlijkse Piratendag op de Bataviawerf

Vandaag gaat Tom historische piratenverhalen vertellen. Uit de beschikbare literatuur heeft hij er een aantal uitgekozen en die bewerkt tot vertelbare verhalen. De wereld van piraten op zee is lang niet zo mooi en avontuurlijk als die soms in kinderboeken wordt voorgespiegeld! Maar aan deze historische verhalen is wel veel te beleven, ter leringhe ende vermaek…

05-08-2019 Verhalen vertellen op de Bataviawerf

Zie bij 2 augustus.

02-08-2019 Verhalen vertellen op de Bataviawerf

Van 11-16 uur vertellen wij op de Bataviawerf, onderdeel van erfgoedpark Batavialand, aan jong en oud zeevaardersverhalen uit de zeventiende eeuw, met soms nog een heel ander scheepvaartverhaal tussendoor! Meestal beginnen we op het hele uur, waarna we een korte film over de bouw van de full-scale replica van het in 1629 verongelukte VOC-schip Batavia tonen. Daarna neemt een rondleider de bezoekers mee over de werf en naar het schip. Zo’n bezoek is een hele belevenis! Soms vertellen we ook in het museum van Batavialand, met een deels ander repertoire. Dat wordt goed aangegeven.

01-07-2019 Uitruimen ‘Afrikaanse huiskamer’

Vandaag gaan we onze Afrikaanse huiskamer met ook ons ‘reizend Afrikamuseumpje’ weer uitruimen, samen met de mensen van Kringloopwinkel de Groene Sluis. De samenwerking was perfect! Net als die met het organiserende team van het Huiskamerfestival.

30-06-2019. 2e Huiskamerfestival Lelystad.

Wegens groot succes komt er na de eerste editie van 3 nov. 2018 nu een tweede editie. We hebben ons opnieuw aangemeld. Wij willen graag Afrikaanse verhalen vertellen. Men bood ons een leeg winkelpand, Promesse 14, in het centrum aan, door kringloopwinkel De Groene Sluis ingericht en getransformeerd tot Afrikaanse huiskamer. We installeren er ons met ons reizend Afrikamuseum Zambezia, en hopen er drie voorstellingen van een half uur te geven, waarbij musicus en zangeres Erna Eugster voor de muzikale omlijsting zorgt. Zij heeft een enorm repertoire van Afrikaanse liederen. Ze begeleidt zichzelf op accordeon en djembé-drum.

29-6-2019. Dagje vertellen op de Bataviawerf.

Het is de jaarlijkse Bataviadag, en er wordt veel publiek verwacht. Zie ons verslagje met foto’s op de nieuwspagina.

28-06-2019 Inrichten ‘Afrikaanse huiskamer’

Vanaf 10:30 uur gaan we met personeel van kringloopwinkel De Groene Sluis een leeg winkelpand in het centrum van Lelystad omtoveren tot een ‘Afrikaanse huiskamer’.

04-06-2019 Fotoshoot

Vanmorgen gaan we voor een fotoshoot naar Almere: op de foto met musicus en zangeres Erna Eugster. We zullen met Erna optreden in het 2e huiskamerfestival Lelystad op 30 juni. De foto’s zullen worden gebruikt op de festivalwebsite en in de publiciteit die we zelf gaan maken.

10-06-2019 Landelijke Dag van het Kasteel

Vorig jaar,dus in 2018, hebben we met veel plezier voor ’t eerst verhalen verteld op de Dag van het Kasteel, toen op Havezate Oldruitenborgh, met bijbehorende ruïne,  te Vollenhove. Verslag met foto’s bij ons verkrijgbaar! Deze Dag van het Kasteel valt altijd op maandag 2e Pinksterdag. Dit jaar heeft men gekozen voor een programma met lezingen en muziek, maar zonder verhalenvertellers. Steeds gaat het om Landgoederen met gebouwen, bijgebouwen en parken die gewoonlijk gesloten zijn voor het publiek, maar nu voor één dag de poort openen of de ophaalbrug neerlaten. Wat is dan mooier dan op die plekken de echte verhalen te horen?
12-05-2019 Vertellen in Vertelcafé Assen
In Assen is er iedere maand, op een zondag, een vertelcafé. Op 12 mei 2019 gaan wij daar samen verhalen uit Afrika vertellen!  Kom je ook? Tijd en plaats worden nog bekend gemaakt, ook op deze website.

03-05-2019 Live interview door Omroep Flevoland.

Het team van Radio Flevoland wil graag met ons doorpraten over een aantal dingen die in het ‘Vrijheidsinterview’ aan de orde kwamen. Interessant om wat meer de diepte in te kunnen gaan. Men heeft flink de tijd voor ons: van 16-17 uur.

26-04-2019 ‘Vrijheidsinterview’ nr 3, met ons, wordt uitgezonden.

De interviews zijn nog steeds te zien, rechtstreeks op Youtube, maar ook via de website van Omroep Flevoland. Wie ons wel eens in levende lijve wil zien en horen, kan hier dus terecht…

24-04-2019 Verhalen vertellen op de Bataviawerf.

Aan het eind van de middag begint Omroep Flevoland met het uitzenden van de serie ‘Vrijheidsinterviews’. Vandaag aflevering 1. We willen ze allemaal zien.

18-04-2019 We bezoeken OBS De Sluis, Lelystad.

Scouts uit Flevoland zullen dit jaar op 4 mei behulpzaam zijn bij de kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam. Leerlingen van groep 8 zullen daar bloemen leggen bij het Nationaal Monument. Om de leerlingen wat achtergrond te geven bijdeze herdenking en de viering op 5 mei gaan wij vanmiddag twee verhalen vertellen over bezetting, verzet en bevrijding. Corine vertelt haar eigen herinneringen en die van haar ouders over het leven in de Jappenkampen, en Tom over de zoektocht van Duitse soldaten die zijn ouderlijk huis binnenvielen op zoek naar vader Draisma die in het verzet zat.

16-04-2019 We worden geïnterviewd over bezetting, verzet en bevrijding.

Een filmploeg van Artifex (Amsterdam) met o.a. interviewster Dolores Leeuwin interviewt ons voor de serie ‘Vrijheidsinterviews’ die Omroep Flevoland gaar uitzenden tijdens de aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei en het Nationale Bevrijdingsfestival dat dit jaar in Flevoland (Almere) gevierd wordt.

11-04-2019 Gesprek in Provinciehuis Flevoland.

We zijn uitgenodigd voor een gesprek met Gerrit Jan Tempelman, bedrijfsjournalist van de provincie Flevoland, en Linda Ludekuse. projectmedewerker. Zij zien mogelijkheden voor ons in de aanloop naar de Dodenherdenking van 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei. Dit jaar speelt Flevoland een bijzondere rol, want het Nationale bevrijdingsfeest vindt dit jaar plaats in Almere. En tijdens de Dodenherdenking van 4 mei op de Dam zullken Flevolandse scouts behulpzaam zijn bij het leggen van de kransen, en zullen leerlingen van Flevolandse basisscholen bloemen leggen bij het Nationaal Monument. Lees verder bij 16 april en bij 18 april.

20-03-2019 Wereldverteldag: Mythen, Legenden en Heldendichten
Op Wereldverteldag treden over de hele wereld verhalenvertellers gratis op. Het thema voor 2019 staat vast, maar verder is iedereen vrij zijn of haar eigen optredens te regelen. Wij hopen dit jaar weer een aantal Lelystadse basisscholen met een ‘verteloverval’ te verrassen. En wie weet, komt er ook nog een speciale avondvoorstelling. Corine & Tom.
09-02-2019 Aangespoeld op Schier
Tijdens het 9e zangweekend met Ankie van der Meer en Nanne Kalma op Schiermonnikoog, 8, 9, & 10 februari,  is er op zaterdagavond een bonte avond met korte presentaties door de deelnemers. Wij hebben twee keer eerder zo’n weekend meegemaakt, en net als toen hopen we op dit keer weer elk een kort verhaal te vertellen. Het thema is dit jaar: ‘Schone Zee’. Locatie: Cultureel Ontmoetingscentrum Schiermonnikoog, Langestreek 23.
24-01-2019 Optreden bij Blokgroep ‘Haven’
‘Blokgroep Haven’ bestaat uit al vanaf de oprichting uit leden van de Protestantse Gemeente Lelystad (de vroegere Samen-Op-Wegkerk), die oorspronkelijk allemaal in Lelystad-Haven woonden. Tegenwoordig woont men verspreid over de stad, maar de onderlinge band is gebleven. We bezoeken deze groep ieder jaar een keer, met natuurlijk steeds weer nieuwe verhalen. En dat al sinds 2002!
02-01-2019 Scheepvaartverhalen op de Bataviawerf
Deze dag, tijdens de kerstvakantie gaan wij van 11-16 uur, verhalen vertellen op de Bataviawerf, onderdeel van erfgoedpark Batavialand, Lelystad. De verhalen zijn voor jong en oud. De verhalen:  zeevaardersverhalen uit de zeventiende eeuw, met soms nog een heel ander scheepvaartverhaal tussendoor! Meestal beginnen we op het hele uur, waarna we een film over de bouw van een replica van het verongelukte VOC-schip Batavia tonen. Daarna neemt een rondleider de bezoekers mee over de werf en naar het schip. Zo’n bezoek aan de werf is een hele belevenis! De volgende data dat we hier verhalen gaan vertellen in tijdens de andere schoolvakanties van 2019, worden nog bekend gemaakt, ook op deze website.

28-09-2019 Landelijke Ontmoetingsdag van de (landelijke) Stichting Vertellen. We hopen hier heen te gaan.

01-09-2019 Eerste Noordelijke Verteldag op komst, te Easterein. Dit is een besloten bijeenkomst voor vertelkringen en individuele vertellers uit het noorden van Nederland, gerekend volgens de schoolvakanties. Gastvrouw en organisator is de groep ‘Vertellers in Friesland’. Er doen 40 vertellers aan mee.

31-08-2019 Piratendag bij Erfgoedpark Batavialand. Corine houdt niet zo van verhalen over piraten. Maar Tom heeft er heel wat op zijn repertoire staan. Hij gaat de problemen die er rond piraten en piraterij bestaan in zijn verhalen beslist niet uit de weg. Integendeel. Dat geeft de verhalen z.i. meerwaarde.

30-06-2019 De grote dag van het Huiskamerfestival is aangebroken. Wil je weten hoe het geweest is? Ga dan even naar de Nieuwsrubriek op deze site! Daar vindt je een verslag met ook foto’s.

29-06-2019 Dagje vertellen op de Bataviawerf. Het werd een bijzondere dag. Voor een verslagje, zie de nieuwspagina op deze site.

28-06 Inrichten van Afrikaanse huiskamer voor het festival. Kringloopwinkel De Groene Sluis zal het leegstaande winkelpand op het adres Promesse 14 inrichten met Afrikaanse spullen die ze de afgelopen tijd hebben ingezameld en opzij gezet. Wij trekken er dan in met ons reizend Afrikamuseum ‘Zambezia’, waarmee we de sfeer helemaal Afrikaans maken.

04-06-2019 Photoshoot in Almere. We gaan samen, als vertellers, meedoen met het Huiskamerfestival Lelystad op 30 juni. Thema: Afrikaanse verhalen. We gaan die middag samenwerken met musicus/zangeres en zangdocent Erna Eugster van Weerklank. Toms broer Eibert gaat foto’s maken van ons drieën als artiesten, nodig voor de website van het festival, en voor de door onszelf te maken publiciteit.