Vrijdag hebben we verhalen verteld in het museum van Erfgoedpark Batavialand. Anders dan op de bijbehorende Bataviawerf is het voor ons nog zoeken naar de juiste plek, en het voorbereiden van andere verhalen uit ons repertoire. De Zuiderzeezaal, al eerder uitgeprobeerd, bleek op deze drukke vakantiedag teveel uit de loop te liggen. Op initiatief van twee meedenkende museummedewerkers bouwden we met wat stoelen en twee banken een simpele vertelplek in de ruime binnencirkel van de permanent tentoongestelde Flevowand. Deze heeft inclusief de ’toegangspoort’ een omtrek van zo’n 70 meter. De toegang bevindt zich vlakbij de receptie waar bezoekers binnenkomen. Als vertelplek ideaal.

De Flevowand: Bayeux meets Biddinghuizen

De Flevowand is een langwerpig wandkleed met prachtig geborduurde scènes. Over zestig meter ontrolt zich voor de ogen van de wandelende kijker de geschiedenis van het Zuiderzeegebied vanaf de IJstijd tot de 21ste eeuw. Veertien jaar is er door gemiddeld 25 borduursters uit Biddinghuizen onafgebroken gewerkt aan deze Flevowand. Zij werden geïnspireerd door het befaamde ‘Tapijt van Bayeux’ in noordwest Frankrijk. Begin 2018 was het Flevolandse wandkleed af. HKH Prinses Beatrix zette met een gouden naald de allerlaatste steek! Bij heel wat voorstellingen op de Flevowand hebben wij verhalen. Meer verhalen zijn in de maak. Vele daarvan passen naadloos in de Canon van de Nederlandse Geschiedenis die momenteel herzien wordt. Hieronder vier van de voorstellingen.

                                                                                                       

In de Steentijd – Op snoekenjacht                                     Gevecht tussen Friezen en Romeinen bij Velsen                                            1573 – De slag op de Zuiderzee                                           1859 – De ontruiming van het eiland Schokland

Het doek is verdeeld in drie horizontale stroken. In de bovenste strook vinden we een tijdsaanduiding en de titels van de afgebeelde taferelen. De chronologisch opgezette middenstrook bevat de vele verhalende scènes. De onderrand vormt een toelichting op deze scènes. De detaillering van het borduurwerk is verbluffend. Door het gebruik van kleurwisselingen en van variaties in steken is een mooie dieptewerking ontstaan. Ook het verfijnde materiaal draagt daaraan bij. Kortom: een uniek kleed!

We vertelden hier elk een van onze favoriete verhalen: De schipbreuk van VOC-schip de Sperwer op de kust van Korea (Tom), en: Gered uit de klauwen van een holenbeer (Corine)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan