Over ons

Corine Kistemaker

Ik ben geboren te Tarutung op Sumatra. Onze lotgevallen als gezin in tropisch Nederlands-Indië / Indonesië, en de cultuur van de Bataklanden geven mij veel stof voor verhalen. Ik vertelde, eenmaal in Nederland, al op mijn veertiende kerstverhalen aan een volle kerk.

Door mijn ervaring als docente, schoolbegeleider, moeder en grootmoeder,  fractievoorzitter in de gemeenteraad van de Ronde Venen, ambtenaar van de burgerlijke stand, en als vrijwilliger bij diverse organisaties ben ik gewend met uiteenlopende groepen te werken en hen te enthousiasmeren.

Tom Draisma

Ik ben geboren in Pijnacker. Als student vertelde ik aan de kinderen in onze straat bizarre verhalen over een verzonnen dorpsveldwachter. Als vader bracht ik mijn vier kinderen, in Afrika geboren, vaak naar bed met een verhaal.

Afrika. In 1962 deed ik als Delfts student een stage van zes maanden op een tinmijn in Zuid-Rhodesië, het tegenwoordige Zimbabwe. Tot en met 2008 heb ik 15 maanden in Zimbabwe (toen nog Zuid-Rhodesië) gewoond, en 7 jaar en drie maanden in Zambia waarvan 5 jaar als leraar wiskunde en twee jaar als politiek vormingsleider. Daarna heb ik in Zuidelijk Afrika gereisd: voor onderzoek, voor ICCO (5 jaar) en voor familiebezoek. Ik was van nabij getuige van de vaak gewelddadige dekolonisatie, en van de problemen van daarna. Ik heb in Afrika veel vrienden gemaakt, en verhalen beleefd. Later, in Leiden (1986-1999), maakten mijn verhalen soms meer indruk bij de studenten dan mijn colleges Ontwikkelingsproblematiek!

Corine & Tom samen

Vanaf 1991 tot 2007 hebben we vertelcursussen en opfrisworkshops gevolgd bij bekende verteldocenten. Door vele optredens hebben we ons verteltalent verder kunnen ontwikkelen. We kunnen ieder putten uit een geheel eigen repertoire met vele zowel zelfgemaakte als bestaande verhalen. Daarop ook volksverhalen uit alle windstreken, tot in de Amerika’s toe. Veel verhalen spelen in Nederland, maar ook elders in Europa,in Indonesië, met name op Sumatra, in Afrika, of China, gebieden die we samen bereisden, kamperend of als rugzaktoerist; altijd op zoek naar nieuwe verhalen!

Kortom, twee zeer verschillende vertellers, met ieder een eigen stijl en eigen verhalen: een boeiende mix. Wij hebben sinds 1999 ons eigen vertelbedrijfje: Improvisie. Daarmee treden we op door het hele land. Sinds we in Lelystad wonen (1998) hebben we uiteraard ook vele Zuiderzee-, polder-, water- en scheepvaartverhalen opgeduikeld en voor het podium bewerkt!

2016 – Kamperend aan de Moezel

We stimuleren ook anderen om te gaan vertellen. Dat doen we sinds 1999 via onze Lelystadse vertelkring De Verhalenvertellers, en door het geven van cursussen en workshops, zowel voor volwassenen als voor schoolkinderen. Daarover meer onder het kopje VariaWe hebben over ons werk in de loop der jaren af en toe iets gepubliceerd. Een overzicht daarvan is bij ons verkrijgbaar. We zijn aangesloten bij drie vakorganisaties op de terreinen van verhalen vertellen en cultuureducatie. Meer weten? Stuur een mailtje naar improvisie@ziggo.nl.

Waarom verhalen vertellen? Tja…

  • Verhalen vertellen is de oudste podiumkunst, een ambacht dat nog steeds wereldwijd wordt beoefend, voor en door jong en oud.
  • Bij vertellen en luisteren wordt je opgenomen in een magisch gebeuren waarin je indringender geraakt wordt en waarvan je ook meer opsteekt dan van veel inleidingen en voordrachten.
  • Een verhaal is de kortste verbinding tussen twee mensen (Garguilo,Terrence)
  • Thuis is waar je je verhaal kwijt kunt (Corine Kistemaker)
  • Een stuk brood en een goed verhaal, meer heeft een mens eigenlijk niet nodig (zei de vader van schrijfster Aya Zikken ooit)

Altijd op zoek naar verhalen

Voorbeeldig Cornwall. Zo’n 20 jaar geleden fietsten we, tent mee, naar Hoek van Holland, en namen daar de boot naar Harwich. Vandaar met de trein naar Oost-Londen. We fietsten langs de Theems dwars door Londen naar een station aan de westkant, waar we de trein namen naar het uiterste zuidwesten van het land: Penzance in Cornwall, waar we diezelfde tent als hierboven getoond, opzetten om de omgeving te verkennen: per fiets, per bus, per trein (naar Exeter Maritime Museum) en per veerboot (naar de Scilly eilanden!). Nergens in onze omzwervingen over de wereld vonden we een streek waar historici, andere schrijvers, en uitgevers al zo lang zó hun beste gedaan hebben en nóg doen om zoveel legenden en andere volksverhalen op te tekenen en uit te geven.

Waar we ook gaan, altijd vragen we mensen naar hun verhalen, en zoeken we in boekhandels naar de lokale verhalen. Maar Cornwall is beslist het paradijs voor wie op zoek is naar te boek gestelde verhalen!

‘Leugenbankje’ in de Chinese provincie Yunnan. Hier worden de mooiste verhalen verteld! Oh, spraken we maar Chinees. Gelukkig ontmoetten we hier de Engelssprekende verhalenverzamelaar en schrijver He Liyi, die voor ons een hele middag de tijd nam toen hij hoorde dat wij verhalenvertellers waren! Foto C&T (2004).

‘Leugenbankje’ op Kreta. Maar let op: ook in Nederland vind je dit soort ontmoetingsplekken. Vooral langs de kades van havenstadjes zoals Harlingen, Scheveningen, Stavoren, Vollenhove, en op de Waddeneilanden. Foto C&T (2011).

Tja, het is waar: reizen verrijkt je leven; en toch, een goede verteller kan best zonder. Neem nu de Nederlandse uitgeverij Elmar. Elmar heeft meerdere series sprookjes en volksverhalen uit de hele wereld uitgegeven. De bekendste is natuurlijk de serie ‘Sprookjes uit de Wereldliteratuur’ met zeker 24 deeltjes. In onze privé bibliotheek beschikken we over deze en vele andere bundelingen van verhalen uit alle windstreken, bij elkaar zeker 500. Kortom, je hoeft echt niet op reis te gaan om de mooiste, spannendste en lieflijkste volksverhalen uit bijna de hele wereld te leren kennen.

Corine bij RCE-Scheepsarcheologie, Lelystad. Dit instituut is in 2017 opgegaan in Erfgoedpark Batavialand, Lelystad.

Waar vertellen wij?

Wij vertellen in heel verschillende settings. Soms brengen we één verhaal om een thema te illustreren of een discussie op gang te brengen. Soms vertellen we een hele of een halve dag doorlopend, vaak om de beurt, verhalen in een museum, of op een buitenfestival. In scholen gebruiken we vaak een carrouselformule waarbij we tegelijkertijd aan twee verschillende groepen vertellen en na het verhaal van groep wisselen. Het vaakst brengen we een middag- of avondvoorstelling van ongeveer twee uur. In zo’n vertelvoorstelling vertellen wij drie tot vijf verhalen, met halverwege de voorstelling een pauze. De gastorganisatie kan een school zijn, een vrouwenvereniging, een scouting club, een museum, een zeilkamp, een ouderenbond, enzovoorts.

2017, Corine vertelt in het kerkje van Schokland

2004 – Eén van de vertelplekken op het eerste vertelfestival dat wij indertijd organiseerden. Het werd, natuurlijk met een verhaal, geopend door Commissaris der Koningin Michel Jager.

Na het vertellen van zijn verhaal ‘De Watermensen’ klapt dhr Jager de door Corine & Tom (links) gebouwde wereldbol open, en ziedaar: het festival is feestelijk geopend en het vertellen op zes locaties kan beginnen.

Zulke buitenfestivals vormen een aparte categorie. Sinds 2004 organiseren wij vertelfestivals in de open lucht, bij voorkeur in een park. Soms worden we uitgenodigd om op een festival, door anderen georganiseerd, verhalen te komen vertellen. Zonodig richten we dan onze eigen verplek in, met een tent of een paar grote parasols, stoelen en ligkussens mee, en, vanaf 2008, het geheel, ook het pad naar de vertelplek, versierd met tientallen van onze familie in China ontvangen feestvlaggen, wapperend aan bamboevlaggenstokken.

Contact

Leuk dat u onze website bezoekt! U kunt natuurlijk, als u wilt, meteen even contact met ons opnemen. Ons telefoonnummer is 0320-219100 (Lelystad), en ons e-mailadres is improvisie@kpnmail.nl. Woont u in de buurt, bijvoorbeeld binnen een straal van 80 km, dan kunnen we ook afspreken u even op te zoeken, of u ons, om dan, als wilt, even te brainstormen over een verteloptreden, een vertelevenement, een cursus of een workshop verhalen vertellen in uw woonplaats, of wat dan ook. Corine en Tom.